Personlig Mc-utrustning

Säkerheten är väldigt viktig inom roadracing. Förarna är självklart väldigt utsatta eftersom de inte har något skydd runt sig som i en bil till exempel. Deras skydd är den personliga utrustningen, som måste hålla hög standard för att minimera riskerna för allvarliga skador om olyckan är framme.

Föraren måste bära Mc-hjälm

I SVEMO:s reglemente preciseras vilka skyddstillbehör förarna måste bära för att få starta i en tävling. MC-hjälm är naturligtvis obligatoriskt, det ska vara en hjälm av så kallad integraltyp. Visiret får inte vara gjort i ett material som kan splittras och förarna får inte ändra något i hjälmens konstruktion.

Skinnställ är det som gäller inom roadracing

Roadracingförare måste bära ett felfritt skinnställ, men det spelar ingen roll om det är av halv eller hel modell. Om skinnstället har foder är det viktigt att tänka på att närmast kroppen ska förarna bära ett material som är brandsäkert så att inte syntetmaterial orsakar onödig skada om brand skulle uppstå. Även handskarna ska vara av skinn, precis som stövlarna som ska gå ända upp till förarens vad.

Skydda ryggen när du kör mc

Ryggskydd är också en obligatorisk del i förarnas utrustning. Man kan använda antingen ett löst skydd, eller ett som är inbyggt i skinnstället. Det är dock viktigt att tänka på att se till att skyddet verkligen sitter där det är tänkt att sitta och skydda de områden som det är menat. Bredden ska vara minimum 10 cm och skyddet ska löpa från svanskotan till strax ovanför skulderbladen.

Exakta detaljer om reglerna kring förarnas utrustning hittar ni i SVEMO:s nationella tävlingsreglemente (förkortas NT) och i deras specialreglemente (förkortas SR). Bägge dokumenten finns att läsa som pdf på deras webbplats.

Säkerhetsutrustning är inte allt

Oavsett om du kör roadracing eller älskar att köra mc på gata eller annan form, tänk på din säkerhet! Förhoppningsvis ska du inte få användning av skyddsutrustningen, men ingen utrustning i världen klarar allt, din körstil och ditt eget omdöme påverkar också din säkerhet.