Mchjälm viktig skyddsutrustning

Använd alltid MChjälm när du kör MCÄger du redan en mc vet du säkert redan om att mchjälm är det enda skydd som lagen kräver att du bär när du kör på vägarna. Du vet säkert också redan om att många allvarliga olyckor skulle varit mindre allvarliga om föraren använt MChjälm. Därför kommer här lite information om vad mc-förare bör tänka på angående mchjälmar.

Kör inte med en mchjälm som kan ha skadats

Tänk  på att om du har ramlat kan hjälmen ha tagit skada. Har mchjälmen blivit skadad, kan exempelvis en spricka ha uppstått inuti hjälmen, då är det inte säkert att den håller om du ramlar en gång till. Vid tävlingar har tävlingsledarna möjlighet att kassera en hjälm som anses ha blivit skadad. Var alltså noga med skicket på din mchjälm för högsta säkerhet. Om du är osäker på om din hjälm tagit skada, vänd dig till någon av återförsäljarna och be dem göra ett test på hjälmen.

Det är inte bara om du ramlar som hjälmen kan ta skada, även om du tappar den eller om den faller i marken kan den ha försämrats. Se därför till att inte förvara eller placera din hjälm så att detta kan ske. Det bästa är att ställa mchjälmen på en plan yta där den inte kan falla ner i golvet. Om du hänger hjälmen på något så att hängaren trycker mot insidan påverkas hjälmens inredning, vilket inte är bra eftersom den ska vara anpassad efter just dig och inte utsättas för onödigt tryck som kan omforma hjälmen.

Se till att mchjälmen passar just ditt huvud

När vi ändå är inne på mchjälmens passform, så är det viktigt att tänka på att inte låna ut en hjälm eller att köpa en begagnad. Inredningen ska som sagt vara formad efter ditt huvud för bästa säkerhetseffekt. Lånar du ut hjälmen kan skyddet invändigt töja sig och hjälmen blir därmed för stor för dig. En mchjälm ska sitta åt och inte halka omkring på huvudet. En begagnad hjälm kan dessutom ha passerat bäst före datumet eller varit med om en fallolycka som försvagat den. Det är inte värt att chansa, så köp istället en ny hjälm.

Se upp med mchjälmar som har åldrats

En mchjälm har alltså ett bäst före datum. Med det menas att materialet som den är gjord i åldras och försvagas med tiden. Hjälmarna är ju utsatta för yttre påverkan i form av regn, solljus, värme med mera. Allt detta får materialet att åldras. En generell regel kan sägas vara att en hjälm i glasfiber ska bytas efter fem år, och en plasthjälm redan efter två år. Men om du märker att hjälmen behöver bytas tidigare ska du givetvis göra detta. Det är inte bara det yttre skalet på mchjälmen som åldras, även inredningen inuti blir sämre med tiden och tappar spänst. Ta gärna för vana att inspektera och känna igenom hjälmen efter eventuella konstigheter.

Köp alltid en godkänd och testad mchjälm

När du köper hjälm måste du först bestämma dig för vilken typ av mchjälm du vill ha. Integralhjälmar brukar ses som det mest säkra alternativet. När du hittat en hjälm som passar dig, kolla att den uppfyller kraven för att få kallas för exempelvis integralhjälm. Kolla dessutom om den är CE märkt. Köp inga produkter som inte är CE-märkta.

Se till att inga skadliga ämnen kommer i kontakt med hjälmen

Till sist, tycker du att din mchjälm ser tråkig ut och vill piffa upp den? Har det blivit en repa eller flaga i skalet? Tänk dig alltid för innan du använder någon typ av medel på hjälmen. Hjälmar är känsliga och fel rengöringsmedel, färg eller lack kan försvaga hjälmen, inte bara på ytan, utan tränga ner djupare och orsaka stora skador. Kolla därför alltid vad just din hjälmleverantör rekommenderar.

Fråga, chansa inte!

När du funderar över din hjälm och undrar över något. Lita inte på vad du tror är rätt, konsultera en expert istället så att du får ett ordentligt skydd. Det är dumt att chansa med en sådan viktig sak som mchjälmen.