Mc-ställ

Du vet väl hur ömtålig vår hud är. Att den inte klarar särskilt mycket friktion innan den går sönder. Det är en av anledningarna till att motorcyklister använder mc-ställ. Tyvärr är det ofta som mc-förare enbart använder sig av en mc-jacka och vanliga byxor. Problemet är bara det att vanliga byxor inte heller klarar av särskilt mycket friktion innan de går sönder och huden tar skada. Tester visar att vanliga jeans klarar ca 0,6 sekunders friktion mot asfalt. När du ramlar av motorcykeln i farten kanar du på marken betydligt längre än 0,6 sekunder. Välj därför ett mc-ställ av hög kvalitet som skyddar hela kroppen.

 Att tänka på när man köper MC-ställ

När man väljer ett mc-ställ ska man tänka på att köpa en CE-godkänd produkt. Men när det kommer till val av material och kvalitet blir det knepigare. Hittills har skinn ansetts vara det säkraste alternativet på marknaden. Bra skinnkvalitet klarar ca 7-9 sekunders friktion mot asfalt. Nu har det dock dykt upp ett nytt material på marknaden som kallas för hi-art. Det sägs klara friktionen i ca 13 sekunder, och är ett speciellt framställt material. Fråga i din affär efter de säkraste motorcykelställen när du handlar, och kolla att de är CE-märkta. Tänk också på att det inte bara ska vara skydden i stället som är CE-godkända, utan hela produkten, skinnet eller textilen.

Som vi skrev tidigare om roadracingförares utrustning, är det viktigt att inga syntetmaterial används närmast intill kroppen. Dessa kan orsaka stor skada om du skulle hamna i en brandsituation. Försäkra dig också om att inga delar från stället kan fastna i motorcykeln och bidra till en olycka.

Tänk på skinnställets svaga punkter

Kvalitén på mc-ställen är också viktig. Det måste ju hålla ihop om du ramlar och glider på marken. Sömmar och blixtlås är de svagaste punkterna. Sömmarna får inte sitta för tätt, och inte för glest. Förstärkningar på mc-stället kan också vara en svag punkt om de inte är utförda korrekt. Förstärkningen ska göras på ett helt tygstycke, inte sättas som en lapp över ett hål. Tyvärr kan det som konsument vara svårt att kontrollera kvalitén själv. En del sömmar är ju dolda, och hur kollar man att ett blixtlås fungerar innan olyckan är framme? Därför är CE-märkningen ett bra riktmärke, du kan även hålla utkik i motorcykeltidningar efter tester av motorcykelställ. CE-godkända produkter ska också ha extra skydd på utsatta ställen.

Köp ett skinnställ med bra passform och med de funktioner du vill ha

Passformen på ditt skinnställ är också viktig. Det måste sitta åt på kroppen så att inte skydden glider iväg om du ramlar. I affären kan de säkerligen hjälpa dig med både passform och vilken typ av extra skydd som passar dig.

En annan anledning till att motorcyklister använder mc-ställ är att det blir mer aerodynamiskt. Inga fladdrande kläder som ökar luftmotståndet. Racingställ är till exempel till och med utrustade med en liten puck på ryggen för att minska förarens luftmotstånd.

Har du funderingar kring komforten i ett mc-ställ, titta runt bland olika tillverkare och läs vad de har att erbjuda för olika tekniker. Jofama använder exempelvis en metod som gör att svarta skinnställ absorberar lika lite ljus som de ljusa ställen. Vilket gör dem mindre varma eftersom svart annars absorberar mer ljus. Det finns alltså en del tekniker tillverkarna använder som kanske skulle hjälpa dig att trivas bättre i ditt mc-ställ.

Mc-stället åldras

Tänk också på att dina motorcykelkläder inte har obegränsad hållbarhet. Vårda dem väl, hur du bäst sköter ditt skinnställ kan du läsa under vår fakta-del. Följ skötselråden du får med dina produkter. Men kom ihåg att med tiden försvagas sömmar och fibrer i kläderna, och ditt mc-ställ måste därför bytas ut för att klara en omkullkörning. Tidningen Bike genomförde ett test med ett 20 år gammalt skinnställ, visserligen presterade stället fortfarande bättre än ett par jeans, men sömmar och motståndskraften mot friktionen var långt ifrån bra.