Så väljer du rätt MC-hjälm för dig

Rätt hjälmstorlek är viktigt för att huvudet ska skyddas vid en olycka. När du köper MC-hjälm så tänk på att olika tillverkare har sina egna storlekar. En small hos en tillverkare kan vara något helt annat hos en annan. Mät därför alltid huvudet och jämför i tillverkarnas tabeller vilken storlek det motsvarar hos dem.

Mät så att du får en MC-hjälm med rätt passform

Utgå från ditt huvudmått där omkretsen på huvudet är som störst och kolla vilken storlek det motsvarar hos hjälmtillverkaren, börja sedan testa MC-hjälmarna. Hjälmen ska följa huvudet, det ska inte finnas några glipor någonstans, inte upptill heller utan sluta tätt om huvudet. Men MC-hjälmen får heller inte trycka någonstans. Behåll därför hjälmen på ett tag när du tror att du hittat rätt, så att du säkert vet att passformen är bra. Testa under tiden att vrida hjälmen från sida till sida, kinderna ska då följa med i rörelsen och hjälmen får inte glappa. Därefter kan du testa att böja fram nacken, och sen försöka trycka MC-hjälmen framåt. Hjälmen får inte glida upp vid bakhuvudet och ner över dina ögonbryn. När du utför dessa moment ska hakbandet vara fastspänt och du ska få in två fingrar mellan hakan och bandet. Vid testerna ska MC-hjälmen inte halka runt. Du kan också testa att försöka få in ett finger mellan pannan och hjälmen, får du det är hjälmen troligen för stor.

Det är också bra att testa en hjälmstorlek mindre än vad du tror att du ska ha.

Farligt med MC-hjälm med dålig passform

Problemet som uppstår när du bär en MC-hjälm i fel storlek och råkar ut för en olycka är att hjälmens konstruktion inte kan fungera som det är tänkt. Mc-nytt beskriver detta på ett väldigt bra sätt i en artikel där de förklarar att materialet i hjälmen som ska ta upp stöten inte får tillräckligt med yta att fördela smällen på om inte hjälmen sitter åt runt hela huvudet. Smällen koncentreras då på en liten yta och skadorna kan därför blir stora.

Video om hur du mäter rätt

På Youtube, se länken nedan, visas en utförlig instruktionsvideo om hur man på bästa sätt provar ut en MC-hjälm. Kom ihåg orden som instruktören från The Helmet Center säger om att ifall hjälmen går på huvudet för lätt, ja då åker den också av huvudet väldigt lätt. Ta även hjälp av personal i affären som kan hjälpa dig att välja rätt MC-hjälm.

http://www.youtube.com/watch?v=rRmWBp65gbo&feature=related