Tester av MC-hjälmar

Som vi tagit upp tidigare så ska du välja en E-godkänd hjälm när du köper MC-hjälm. Men betyder det att du får den bästa hjälmen? Förmodligen inte, E -märkningen är en lägsta nivå garanti, därefter kan det skilja mycket mellan hjälmarna i säkerhet. Detta har en myndighet i England uppmärksammat och därför skapades testmetoden SHARP som testar hjälmar och betygsätter dem. Ungefär som Euro NCAP för bilar, fast för hjälmar. Den stora skillnaden mellan E-testerna är att i dessa SHARPtester prövas hjälmarna i många fler tänkbara kraschsituationer. Utifrån standardiserade tester prövas hjälmarna och betygsätts sedan mellan 1 och 5 där fem är bästa betyget. Du kan läsa mer om dessa tester på deras hemsida.

Att välja rätt MC-hjälm

Det är dock viktigt att komma ihåg att hur bra en hjälm än är, blir den värdelös vid en krasch om den inte sitter korrekt på huvudet. Var därför alltid säker på att du väljer en hjälm med rätt storlek när du köper MChjälm. Detta är också något som SHARP själva poängterar och de har dessutom ett avsnitt på hemsidan om hur du bäst provar ut din hjälm. Titta gärna in och läs den.

Förutom SHARPs tester kan du även leta i tidningar efter tester på hjälmar och se vad de har kommit fram till. Förhoppningsvis får du då ett bra beslutsunderlag när du ska välja din motorcykelhjälm.