Roadracingbanor

I Sverige tävlas det i roadracing främst på sju motorbanor. Banorna är framförallt belägna i mellersta och södra Sverige. Men med tiden kanske det kan bli ändring på det eftersom det finns planer på utbyggnader och nybyggnationer av motorstadier på flera håll i landet. Bland annat byggs Skellefteå Drive Center i Fällfors ut.

De sju roadracingbanorna som tidigare nämnts vilka idag är aktuella för tävlingar i roadracing är: Linköpings motorstadion, Anderstorp, Mantorp Park, Falkenbergs motorbana, Ring Knutstorp och Gelleråsen i Karlskoga.

Roadracingbanor utanför Sverige

I övriga Norden finns det också roadracingbanor där tävlingar arrangeras. I Danmark hittar vi den 2300 m långa Jyllandsringen. Vålerbanen brukar användas i Norge och i Finland finns Alastaro Circuit.

Vill du läsa mer om de olika motorbanorna ute i världen där det tävlas i roadracing så ta en titt i menyn till vänster. Där kan du bland annat läsa om den spanska banan Albacete circuit och den tyska motorbanan Sachsenring.

Detta är en motorbana 

En motorbana kan användas till så mycket mer än bara roadracing. Banans längd och bredd avgör för vilka motorsporter som passar banan. Oftast är motorbanorna utformade för att klara även att bilar och eventuellt lastbilar ska kunna åka på motorbanan.

Motorbanorna är designade och utformade på olika vis och alla  har sin egen charm. Banan i Falkenberg har få svängar vilket gör den till en väldigt snabb motorbana som kan passa vissa bättre och andra sämre. Det beror helt på ditt körsätt och hur du föredrar att köra.