Anderstorp Raceway

Anderstorp RacewayAnderstorp Raceway stod värd för SM-premiären i roadracing i år (2011). Banan ligger precis som namnet antyder i Anderstorp, som är beläget i Småland. Det är en motorbana med en lång och spännande historia. Den byggdes färdigt 1968, och sedan dess har en mängd deltävlingar i VM i roadracing arrangerats på banan innan den sista VM-tävlingen på Anderstorp Raceway ägde rum 1990. Även VM i formel 1 har arrangerats här, och även om ägarna tror att formel 1 tävlingarnas tid på banan är förbi så är man hoppfulla om att någon gång igen få arrangera fler världsmästerskap i roadracing på Anderstorp.

Anderstorps motorbana nedläggningshotat

Trots motorbanans långa historia av fina tävlingar har den då och då hotats av nedläggning. Exempelvis blev det en period uppehåll från dragracingtävlingar på banan efter att en tävling 1969 slutat i huliganliknande former. Senaste nedläggningshotet kom 2010, men då i form av protester från de boende nära banan, som tröttnat på det oväsen motortävlingarna för med sig i form av buller. För att rädda banan ordnades en manifestation i januari 2010 för banans fortsatta överlevnad. Cirka 1200 bilister och 2000 fotgängare slöt då upp på banan för att visa Anderstorp Raceway sitt stöd.

Klagomålen på motobanan har dock fortsatt. Därför har Gislaveds kommun beslutat att utreda om motorbanan kommer att kunna drivas i framtiden.

Initiativ för att locka mer publik till Anderstorp

Trots tvisterna arbetar motorbanan på. I år (2011) tog även Anderstorp Raceway ett nytt initiativ till att locka mer publik till årets roadracingtävling, nämligen att låta deltagarna själva dela ut information om arrangemanget i utbyte mot att dela med sig av eventuell vinst. Maximalt skulle varje deltagare kunna få tillbaka startavgiften, beroende på hur stor vinsten blev.

Motorbanans konstruktion

Banan är byggd för att kunna användas på tre olika sätt, med en sydslinga på 2000 m och en nordslinga som är 1800 meter samt en grand-prix-bana på 4025 m. Vid roadracingtävlingar är det den stora grand-prixbanan som används. När det är tävling på motorbanan brukar det via deras radio gå att följa vad som händer ute på banan.