Brno Circuit i Tjeckien

Brno circuit som banan kallas ligger i den tjeckiska staden Brno, men heter egentligen Masaryk Ring. Den kan också kallas för Automotodrom Brno efter namnet på den organisation som har hand om racerbanan.

Brno och tävlingshistoria

Biltävlingar anordnades i Brno redan på 30-talet, och under årens lopp byggdes banan ut, kortades och byggdes om ett flertal gånger. MC-sporten kom till racerbanan på 50-talet och 1965 tog Brno circuit plats i listan över MotoGPbanor. Till säsongen 1983 kunde inte banan leva upp till säkerhetsreglerna och försvann ur MotoGP fram tills att en ny bana byggdes i slutet på 80-talet. 1987 var MotoGP tillbaka på banan igen och tävlandet har fortsatt på banan ända till idag med ett undantag för år 1992. Detta gör Brno circuit till den bana i MotoGP historien som anordnat flest MotoGPtävlingar.

Fakta om motorbanan Brno

Idag är banan 5403 meter lång och består av 8 högerkurvor och 6 kurvor åt vänster. Högsta hastighet i MotoGPsammanhang på banan har Max Biaggi satt 2004 med 311,2 km/h. Förutom MotoGP körs även VM i Superbike på Brno circuit.