Isle of Man TT

Isle of man – ön som ligger mellan Storbritannien och Irland och delar drottning och försvar med engelsmännen, men som i övrigt är självstyrande. Det är ön med 64 mil väg på ett område av 572 kvadratkilometer. Och ja – Det är ön som årligen står värd för den berömda racingtävlingen TT (Tourist Trophy).

Att beskriva och prata om roadracing utan att nämna detta legendariska lopp, tt på Isle of Man känns helt fel. Det är idag en av få roadracingtävlingar som fortfarande körs på vanliga landsvägar. Dessutom var det länge ett väldigt prestigefyllt lopp inom branschen.

Historien om TT på Isle of Man

Det hela började i början på 1900-talet med biltävlingar, men utvecklades till att också bli en motorcykeltävling år 1905 och det första TT-loppet kördes 1907. När det första världmästerskapet i roadracing gick av stapeln 1949 ingick Manx GP på isle of man i VM-serien. Första TT-loppet 1907 vanns av motorcykelföraren Collier i encylindersklassen och i tvåtaktsklassen vann en brittisk förare vid namn Fowler. I första VM-racet på Isle of Man då Manx GP ingick 1949,  segrade Harold Danielle  i klassen 500 GP på en mc av märket Norton.

1976 kördes det sista Manx GPloppet i VM-serien, och den sista vinnaren i 500 GP klassen i ett race på Isle of Man i VM-sammanhang blev Tom Herron som också vann klassen 250 GP. Anledningen till att Isle of Man ströks från listan över VM-banor var att den var för farlig. Sedan starten av TT-lopp på Isle of Man har många förare dött i samband med racing där.

Förare som kört Isle of Man

Den förare som vunnit flest lopp i motoGP klassen under de år Isle of Man ingick i VM (1949-1976) är Hailwood med sex segrar. Han har också vunnit flest segrar totalt i alla  klasser på Isle of Man under de år banan ingick i Vm.  Men om vi istället tittar på alla TT-lopp genom tiderna är det Joey Dunlop som har flest segrar, följt av McGuiness och Hailwood som kommer på en tredjeplacering.

McGuiness är för övrigt den förare som just nu innehar varvrekordet på Isle of Man med tiden 17,12.30 som han satte 2009. Samma år satte han också race-rekord i superbike TT med tiden 1:46.07.16. Collier som var den förste att vinna ett TT-lopp gick i mål efter strax över 4 timmar. Visserligen vet jag inte exakt hur banans längd såg ut då, men hans genomsnittshastighet var 38,21 miles per hour (61,49 km/h). När McGuiness satte race-rekord 2009 var hans genomsnittshastighet 127,996 miles per hour (206 km/h). Något som visar vilken utveckling som skett med motorcyklarna sen början av 1900-talet.

Bästa racen i Isle of Mans historia

Under årens lopp har mycket hänt i Isle of Mans TT-lopp, vägar har blivit bättre, krig har medfört uppehåll i tävlandet och nya klasser och grenar har kommit och gått.  Exempelvis arrangerades för första gången sidovagnsrace i TT 1923.

Enligt TTs egen hemsida var åren i slutet av 50-talet och början på 60-talet en höjdpunkt i TT-loppens historia med bra racing, och förare som har blivit legender som exempelvis Agostini och Hailwood tävlade. Loppet 67 där nyss nämnda förare förde en hård kamp mot varandra anses kunna vara det bästa i TT:s historia.

På Isle of Man har publiken kunnat se de riktigt stora förarna köra, Dunlop på 80-talet, och Fogarty på 90-talet. Listan är helt enkelt lång över kända namn som tävlat i TT. Publiken har också kunnat se svenska förare köra där, exempelvis Peter Linden och Börje Jansson. Här har också den svenske konstnären Leif Ahnlund fått inspiration till sina många motorcykelmotiv som han målat.

TT-loppet en farlig tävling

Om vi återkommer till de olyckor som inträffat i samband med roadracingtävlingar på Isle of Man så är det över 200 förare som omkommit i samband med race eller träning och liknande i TT-loppet eller i Manx GP. Dödsolyckorna i enbart TT-loppen har jag inga exakta siffror på, men så sent som förra året (2011) inträffade en olycka under tävlingen och den irländske föraren Derek Brien i supersportklassen förlorade livet. Dessutom inträffade en dödsolycka i samband med träning i sidovagn. Förutom förare så har även publik och de som arbetar med loppet förolyckats i samband med TT-loppen.