Sviestad Linköpings motorstadion

Sviestad linköpings motorbanaÄnda sedan 1968 har roadracingtävlingar på asfalterad bana anordnats på motorstadion i Linköping. Det var nämligen detta år som banan på 2137 meter var färdigasfalterad och redo för sin första motorcykeltävling i roadracing.

När man pratar och läser om Linköpings motorbana så återkommer ständigt namnet Sviestad i olika sammanhang. Detta beror på att banan är byggd i området Sviestad, och därför kallas banan ibland för Sviestadsbanan. Sviestad fick också ge namnet till de roadracingtävlingar som skulle komma att hållas på banan, och dessa race döptes till Sviestadsloppet. Premiären för Sviestadsloppet var alltså 1968, samma år som banan blev färdigställd, och utgjorde finaltävlingen i SM i roadracing. Sedan dess har Sviestadsloppet flera gånger varit finallopp i SM, men även ingått som deltävling i SM-serien.

Linköping har dock en historia av tävlingar i motorsport långt innan banan på Sviestad byggdes. Här har det arrangerats såväl biltävlingar som motorcykeltävlingar, bland annat motocross och speedway sedan Linköpings motorklubb bildades 1925. Själva banorna har däremot under årens lopp bytt både skepnad och plats, liksom klubben, som bytt namn och heter idag Linköpings motorsällskap.

Roadracingbanan har också förändrats en aning sedan den byggdes, den är idag 2160 meter lång, och en skarp sväng har lagts till på banans utformning.