Losail circuit

Motorbanan Losail Circuit som ligger i QatarSom bekant reser motoGPturneringen runt om i världen och tävlar. Tidigt på året när säsongen börjar och vädret inte är på topp på banorna i Europa så är det desto bättre i Qatar. Asiatiska Qatar på Arabiska halvön har nämligen förutsättningar för sin racingsäsong under höst- och vinterperioden som varar mellan oktober och april. Det är också då motoGP passar på att besöka deras stora racingbana Losail Circuit som ligger i huvudstaden Doha. Det fulla namnet på banan är Losail International Circuit.

Fakta om motorbanan Losail

Losail circuit invigdes 2004 och har sedan dess arrangerat tävlingar i så väl motoGP som superbike. Det är en stor motorbana bana som mäter hela 5380 meter i längd. Varje varv måste förarna ta sig igenom en 1068 meter enda lång raksträcka och 16 kurvor, varav 10 stycken är högerkurvor.

På Losail circuit har publiken sett både Casey Stoner och Valentino Rossi segra, Stoner senast 2011 och Rossi tog förstaplatsen senast 2010.

På banområdet finns också alla nödvändigheter för stora internationella tävlingar med utrymme för press, läkarvård, utrymmen för team och utrustning.

Företaget Siemens berättar stolt om sitt arbete för att möjliggöra kommunikationen på banområdet, bland annat för att pressens arbete ska kunna fungera ute på tävlingarna.

Nattrace och ökensand på Losail

Banan var länge känd för att ha den största permanenta belysningen på en racingbana, vilket möjliggjorde race mitt i natten, därav motoGPs första nattrace 2008 på Losail Circuit.

Trots alla goda förutsättningar för bra racing finns det ett problem som inte går att styra över och som ofta nämns i samband med Losail Circuit: Ökensanden. För att undvika att den far in på banan har konstgräs lagts ut för att fånga upp sanden innan den når asfalten.