Mantorp Park

Motorbanan Mantorp Park
Banlängd: 3 106 meter

 

Motorbanan Mantorp Park är en stor motorsportanläggning. Här finns ett flertal olika banor för olika ändamål. Exempelvis go-kart bana, terrängbana och en 3106 meter lång grand-prix bana med olika slingor i varierande längd. Det är på denna grand-prix bana som tävlingar i roadracing arrangeras. Första tävlingen på banan ägde rum år 1969 och tävlandet på Mantorp har fortsatt sedan dess.

Bygget av banan startade 1968 och utveckling av området pågår än idag i form av exempelvis byggnation av nya banor. Under ekonomiskt tuffa tider på 70-talet var det tävlingar i drag-racing som höll banan vid liv. Bland annat anordnades deltävlingar i Em. Förutom drag-racing har det körts tävlingar i formel 2, stcc, roadracing med mera på Mantorp park. I år (2011) avgjordes exempelvis finalen av stcc på Mantorp park, och SM-finalen i roadracing kommer att gå av stapeln på banan.

Tävlingar är dock långt ifrån det enda som genomförts på banan och inte heller det enda som bringat inkomster. Förarutbildningar och event har också spelat en viktig roll i banans historia. Nu är dock banan åter inne i en tuff period ekonomiskt, och hur det utvecklas får vi se nästa säsong när alla beslut är tagna och ska genomföras såsom tävlingar och event med mera.