Phillip Island Circuit

På den australiensiska ön Phillip Island har det pågått racing i olika former sedan sent 20-tal. Men precis som för många andra motorbanor har även Phillip Island circuit haft sina upp och nedgångar genom tiderna. Grunden till det som är den nuvarande banan stod klar 1956, men flera gånger sedan dess har banan behövts repareras vilket har gjort att den hållits stängd i långa perioder.

MotoGP på Phillip Island circuit

Första motoGP tävlingen kom till Phillip Island 1989 efter en ombyggnation av banan, och året efter hölls den första tävlingen på ön i serien World Superbike. Men redan två år senare, 1991, försvann motoGP från ön. Serien återkom inte förrän 1997.

Enligt motoGP själva är den 4448 meter långa banan en av de snabbaste i serien. Det som framförallt gör den till en snabb bana är möjligheten att ta kurvorna i höga hastigheter. Banan är speciell också på grund av den ojämna banytan och att den sliter mycket på bakdäckets vänstra sida. Det är alltså knepigt att ställa in och ordna med växling, fjädring, däck och bromsar på Phillip Island circuit om man ska sammanfatta en del av de utmaningar roadracingteam står inför när de besöker den australiensiska GP-banan.