Sachsenring motorbana

Den tyska motorbanan Sachsenring är idag en trafikutbildningsbana där motorcykeltävlingar körs ibland. Banan har dock lång erfarenhet av motorcykeltävlingar som exempelvis motoGP, världsmästerskapet i roadracing. Förutom MotoGP kör också den tyska mästerskapsserien IDM i roadracing en deltävling på banan .

Fakta om MotoGP på Sachsenring

De första motoGPtävlingarna kördes 1961 på Sachsenring och har under årens lopp då och då fortsatt att arrangeras på banan. På senare tid har dock banan varit ett stadigt inslag i motoGPserien då de ända sedan 1998 arrangerat en deltävling i motoGP. Inför säsongen 2012 var det turbulens kring Sachsenrings fortsatta möjlighet att arrangera det stora MotoGP eventet. Tillslut löste det sig och MotoGP kommer även 2012 att besöka den tyska banan i Sachsen.

Fakta om Sachsenring

Racingbanan är gammal och är idag en trafikutbildningsbana som sagt. Men så har det inte alltid varit. Det började som en tävlingsbana och den första tävlingen för motorcyklar ägde rum redan 1927, och under årens lopp har banan upplevt en hel del. Exempelvis konsekvenserna av ett uppdelat Tyskland i öst och väst, där förare från väst ett tag förbjöds att tävla på banan.

Precis som många andra banor runt om i världen har även Sachsenring utvecklats och byggts om. Idag är banan längre än ursprunget och mäter 3671 meter. Den är byggd med många fler vänsterkurvor än högerkurvor och därför är asymmetriska däck användbart på denna bana för bästa prestation.