Sepang circuit

Motorbanan Sepang circuit i Malaysia har ett speciellt utseende med många olika slags kurvor. Vissa är tvära, andra mjuka långa, det finns en hårnålskurva och flera liknande hårnålskurvor. Dessutom finns det flera raksträckor, varav två är väldigt långa. Den längsta är på 927,5 meter. Totalt är hela banan 5542 meter lång, vilket gör den till den näst längsta racerbanan som ingår i motoGP.

Historia om Sepang circuit

Sepang circuit är en stor motorsportbana som öppnades 1999 med många anläggningar på området för att tillgodose alla behov som finns vid stora tävlingar. På området finns dessutom möjlighet till shopping och museibesök.

Innan motoGP tävlingarna kom till Sepang circuit kördes de malaysiska racen i motoGP på motorbanan Johor, och innan dess på Shah Alam. För att fira alla säsonger som racen genomförts i Malaysia har en bok getts ut som ger en tillbakablick i historien. Det går att läsa mer om den och att beställa den på Sepang circuits hemsida.

2011års GP i motorcykel på Sepang blev en sorglig historia på grund av den tragiska olycka som kostade den lovande roadracingföraren Marco Simoncelli livet.

Motorsportprofiler som kört på Sepang

Förutom motorcyklar körs det även F1 på banan. Här har publiken sett föraren Schumacher vinna och sett Montoya sätta varvrekord på banan i Formel1. Vill du veta mer om den sporten? formel 1.se har fakta och aktuell poängställning för säsongen.

I motoGP är det Stoner som innehar varvrekordet. Den förare som dock vunnit flest gånger i GP-klassen på Sepang circuit är italienaren Valentino Rossi som vunnit hela sex GPrace på banan.