Silverstone motorbana

På den brittiska motorbanan Silverstone tävlas det i de högsta klasserna i motorsporten, eller vad sägs om race i formel 1, motoGP och VM i Superbike (WSBK)?

Den stora banan är 5902 meter lång, men kan delas upp i mindre banor för olika tävlingar. Från början var området och delar av banan ett flygfält som efter andra världskrigets slut gjordes om till racingbana. Första tävlingen var ett race med bilar 1948, men sedan dess har banan gjorts om ett flertal gånger. Senast var 2010 som ändringar i banlayouten skedde, vilket gjorde Silverstone till en av banorna som motoGP förarna kan köra snabbast på.

Banförändringar på Silverstone genom åren

Längst ner i Wikipedia-artikeln om Silverstone finns ett flertal skisser som visar hur banan förändrats genom åren. Är du intresserad av förändringarna rekommenderar jag verkligen en titt där.

Första gången ett motoGPrace kördes på banan var 1977, då banan övertog rollen som arrangör istället för tt-loppet på Isle of Man på grund av säkerhetsskäl. Därefter ordnades MotoGPtävlingar årligen på banan ända fram till 1986. Sen försvann MotoGP från Silverstone till Donington för att återkomma 2010.

Eftersom det är en formel 1 bana är den väldigt bred, hela 17 meter. Det är flest högerkurvor på banan med 10 stycken åt höger och 8 åt vänster.

Silverstone är en historisk racerbana på många sätt, här anordnades exempelvis det första VMet i formel 1.