Roadracingtävlingar, serier och klasser

Det finns ett flertal tävlingar i roadracing runt om i världen, från världsmästerskap ner till klubbmästerskap. Vill du veta mer om tävlingar i roadracing så ska du läsa våra artiklar som finns till vänster i menyn. Här kommer vi att fylla på med information om olika tävlingar och tävlingsserier som körs i roadracing, exempelvis motoGP och AMA pro racing. Du hittar också lite information om de olika tävlingsklasserna som körs i serierna. I motoGPserien ingår förutom den högst rankade klassen motoGP även klasserna moto2 och moto3. Moto3 gör för övrigt premiär i motoGP i år och ersätter klassen 125cc som tagits bort ur serien.

Under tävlingar hittar du vår eventkalender för 2012 där datum och plats för olika roadracingtävlingar finns listade. Kalendern fylls med jämna mellanrum på med nya tävlingar och uppdateringar sker löpande, så titta gärna in då och då för att se de senaste uppdateringarna.

Vill du veta mer om klassen 125cc kan du läsa detta inläg som ger lite kortfattad historik om klassen som hängde med länge i VM i roadracing.

Roadracing i Sverige

I Sverige anordnas årligen en svensk mästerskapsserie i roadracing som arrangeras på olika motorbanor i landet. Det finns också en serie som heter Scandinavian Open, förkortas SO, som arrangeras både på svenska racingbanor och på banor i övriga Skandinavien. Denna serie lades dock ner i början på 2012.  Tävlingsserien Nordiskt Mästerskap består av tävlingar i roadracing som arrangeras i de nordiska länderna. Den förare som har kört ihop mest poäng i respektive mästerskapsserie vinner mästerskapstiteln.

2011 blev Joakim Gulliksen svensk mästare i roadracingklassen 125cc, och Emil Meyer Petersen blev mästare i Scandinavian Open i klassen 125cc.