RoadracingSM

Roadracing-SMDet svenska mästerskapet, SM, anordnas årligen av motorbanor som blivit licensierade av idrottsförbundet SVEMO. Det är en tävlingsserie där förarna kan samla poäng i varje tävling, och den som har kört ihop mest poäng under säsongen vinner SMtiteln.

2012 innehåller serien sex tävlingshelger, och det är två tävlingsrace varje helg där förarna kan samla poäng. Poängberäkningssystemet fungerar så att den som vinner ett race får 25 poäng, tvåan 20 poäng, trean 16 poäng, fyran får 13 poäng och femman 11 poäng. Därefter delas poängen ut med en poängs skillnad, en sjätteplats ger 10 poäng, en sjundeplats nio poäng och så vidare ända ner till ett poäng.

Upplägget varje tävlingshelg brukar vara att det är kval på morgon och förmiddag på lördagen, och race på lördag eftermiddag. Samma sak dagen efter på söndagen, först är det kval tidigt på dagen till racet som går på eftermiddagen.

Klasserna som körs i SM är 125cc, Superstock 600, och Pro Superbike. Det finns även supportklasser som heter  Rookie 600, Rookie 1000, Junior cup och Superbike challenge.

Svenska mästerskapet i roadracing började anordnas 1961. Då kördes roadracingSM i klasserna 125cc, 250cc, 350cc och 500cc. Av dessa klasser är det bara 125cc som fortfarande körs. Den mest framgångsrike föraren i klassen 125cc i svenska mästerskapet genom tiderna är Håkan Olsson.

Klasserna Superbike och Superstock har tillkommit med tiden, Superbike blev en del av roadracingSM 1991 och Superstock arrangerades första gången 2005.

2012 startar SMserien på Anderstorp den 28 april. Hela tävlingskalendern för SM i roadracing hittar du under fliken tävlingar.