Så vårdar du ditt skinnställ

Att vårda våra skor är ofta något självklart för oss. Vi rengör, putsar och smörjer in och impregnerar beroende på material. Skinnställ behöver också omvårdnad, liksom många andra produkter av skinn. Kanske brukar du redan återfetta ditt skinnställ för bättre hållbarhet, annars kommer här lite enkla tips på hur du bäst underhåller ditt mc-ställ i skinn.

Först och främst är det viktigt att tänka på hur skinnstället förvaras när det inte används, direkt solljus och hög värme mår inte materialet bra av. Om stället skulle ha blivit vått är fortfarande högre värme än rumstemperatur fel. Skinnet mår helt enkelt inte bra av det och kan spricka.

Om du har fått med skötselanvisningar till ditt skinnställ så följ dessa för att öka livslängden på ditt ställ. Några grunder i hur man sköter skinn är annars att först rengöra produkten genom att torka av den med trasa, antingen med en blandning av vatten och mild tvål eller med speciellt läderrengöringsmedel. När det torkat smörjer man in läderprodukten med läderbalsam. Anvisningar för hur man går tillväga står på förpackningen. Men oftast ska ett tunt lager balsam appliceras över hela produkten varefter man låter fettet sugas in av skinnet. Hur lång tid fettet ska verka står på förpackningen, när den tiden har gått torkar man bort överflödigt fett.

Har du ett skinnställ som är färgat på olika partier, tänk då på att lädret kan fälla när det blir fuktigt. Arbeta därför med en färg i taget och olika trasor för varje färg för att inte riskera missfärgningar.

Anledningen till att skinnställ behöver smörjas in

Varför behöver då detta göras? Jo, för att skinnet ska behålla sina egenskaper och inte bli skört eller spricka. Vid en olycka är det ju viktigt att inte skinnet är försvagat och går sönder, utan fortfarande håller ihop och skyddar. Glöm inte att smörja vid sömmarna eftersom påfrestningen på plagget är stor vid just sömmarna.

Är du osäker på hur du ska sköta om ditt skinnställ, fråga där du köpte det eller konsultera en expert på området exempelvis på kemtvätten.