World Superbike 2012 – Hela startfältet

Publicerat: 08:28 den 19 januari, 2012 av Sara

World Superbike Championship 2012

Startfältet i 2012 års world superbike championship har offentliggjorts. Ännu så länge finns 24 förare med på startlistan, och en av dem är förra årets överlägsna vinnare Carlos Checa. De förare som placerade sig topp sju 2011 i WSBK finns också med i årets omgång. Laverty, Melandri och Camier har bytt motorcykelmärke i år. Detta innebär att Max Biaggi och Laverty nu är teamkamrater för Aprilia racing och att Melandri och Leon Haslam kör för teamet BMW motorrad motorsport tillsammans. Camier har valt bort Aprilia till förmån för Suzuki i år.

Checa fortsätter tillsammans teamet Althea Racing med nya teamkamraten Giugliano på motorcyklar från Ducati. Giugliano deltog i två race i world superbike förra året, och 9 i superstock 1000. Kawasaki racing team kör vidare på samma spår som förra året med förarna Lascorz och Sykes. Lascorz var den av dem som tog hem mest poäng och slutade på en 11e plats.

Team Effenbert liberty racing fortsätter med förarna Smrz och Guintoli som kör vidare i år tillsammans med Maxime Berger som i år valt att köra för teamet. I BMW motorrad Italia har Badovini i år fått sällskap av Michel Fabrizio som bytt från Suzuki. Australiensaren Aitchison har även han bytt team, men till Grillini Progea superbike team.

En annan förändring är att japanska Haga inte kommer vara med i årets world superbike championship. Samma sak gäller Roberto Rolfo som i år kommer att köra moto2 i VM istället.

Nya namn i startlistan i world superbike 2012

Japan kommer ändå att vara representerat i world superbike genom föraren Hiroshi Aoyama som kör för hondas superbiketeam tillsammans med Rea. Aoyama gör debut i superbikeVM, tidigare har han kört i Vmserien och 2011 körde han för Honda Gresini i motoGP där han slutade 10a.

Debut i world superbike gör också Lorenzo Zanetti och Chaz Davies. Zanetti körde 2011 framgångsrikt i superstock 1000 FIM world cup och slutade trea. I år kör han för Pata racing team. Davies som ska köra för ParkinGo Aprilia racing team blev förra året världsmästare i supersport.

Nytt namn i serien är Raffaele de Rosa som tidigare kört VM i roadracing 125cc, 250cc och de senaste två åren moto2. Nu hoppar han upp till World superbike och kör för teamet Pro ride motorsports.

I team Pedercini finns i år två nya förare. Det är Leandro Mercado från Argentina som gör debut i VM i Superbike och David Salom från Spanien som återvänder till serien efter två år i supersportVM. Leandro körde förra året fim cup superstock 1000. Det var för team Pedercini Roberto Rolfo tävlade förra året, men som i år alltså ska köra moto2 istället.

I år ska John Hopkins som deltog i två race i VM i superbike förra året köra hela serien. 2011 körde han också ett race i motoGPklassen och under säsongen skadade han ett finger. Trots detta tog han hem andraplatsen i den brittiska superbikeserien. Men i år kör han alltså world superbike och det gör han för Crescent Suzuki, teamkamrat blir Camier.

Tillbaka i World superbike är också Niccolò Canepa som körde några race i serien 2008. Förra året körde han Fim cup superstock1000. I år tävlar han med team Ducati Roma.

Vill du se hela startfältet i tabellform så finns den på WSBKs hemsida

Förare som inte deltog i 2011 års World Superbike

Niccolò Canepa
John Hopkins
David Salom
Leandro Mercado
Raffaele de Rosa
Lorenzo Zanetti
Davide Giugliano
Hiroshi Aoyama
Chaz Davies