Nedlagda motorbanor och utredning av Anderstorp Raceway

Publicerat: 19:01 den 11 februari, 2012 av Sara

Jag har skrivit mycket om motorbanor här på hemsidan på sista tiden, och de är så fascinerande att jag fortsätter på det spåret. Däremot byter jag fokus, från de blomstrande, växande och aktiva motorbanorna, till de bortvalda och nedläggningshotade motorbanor som finns runt om i världen. Personligen tycker jag att det är något speciellt att se dessa jättelika byggen, tänkta för fart och liv. Byggda för publikfest, motorfest och spänning helt övergivna.

Ovalen på Monza och Sitges

Monza circuit i Italien hade förr en del av banan som var oval, men på grund av att den skapade så många olyckor som drabbade både förare och publik beslutade man 1969 att helt upphöra att använda den delen av banan. Jan Jörnmark som är intresserade av övergivna platser har fotograferat delar av den bortvalda ovalen, dessa bilder kan du se på hans hemsida samt läsa lite mer historia om banan.

En annan bortvald motorbana som Jörnmark dokumenterat är den spanska banan Sitges Terramar, också den en oval bana. Den han knappt bli använd innan den av ekonomiska och konstruktionsmässiga skäl förpassades till historien. Här kan du se Jörnmarks bilder från Sitges.

Framtiden för Anderstorp Raceway oviss

Nu väntar också en av de svenska motorbanorna på besked kring hur deras verksamhet ska kunna utvecklas. I Sverige pågår just nu en utredning om motorbanan Anderstorp raceways framtid. Banan har fått kritik från de boende i närområdet sedan 30 år tillbaka på grund av ljudnivån, rapporterar SR. De intervjuar också kommunalrådet Nicklas Palmgren i Gislaveds kommun, och enligt honom blir utredningens resultat direkt avgörande för om banan kan utvecklas i framtiden. Läs hela nyheten om Anderstorp raceway på SR.