World Supersport 2012

Publicerat: 22:57 den 31 januari, 2012 av Sara

2012:års startfält World Supersport Championship-serien  släpptes för ett tag sedan. Bland nationaliteterna på årets förare utmärker sig framförallt en nation: Italien. Det är den stora förarnationen i årets omgång av World Supersport. Ännu så länge finns sju italienska förare med i startfältet. Överraskande är dock att det inte finns en enda spansk förare med bland de 32 startande i serien.

Det har skett en hel del förändringar i startfältet i World Supersport från föregående år. Förra årets tvåa David Salom från Spanien kommer inte delta i år. Inte heller 2011:års världsmästare i World Supersport Chaz Davies finns med i år. Både Salom och Davies kommer istället att tävla i World Superbike 2012.

Många nya förare i årets startfält 

Majoriteten av de 32 förarna i årets startfält är nya för i år,  de körde inte World Supersport i fjol med andra ord. Bland motorcykelmärkena är Honda, Yamaha, Kawasaki och Triumph representerade. Men till skillnad från 2011 då det fanns tre tävlande på Triumph finns i år bara en enda Triumphförare. Det är Vittorio Iannuzzo som bytt team och motorcykel i år och kör istället för Kawasaki en Triumph Daytona 675 i teamet Suriano racing.

Sydafrikanske Ronan Quarmby som förra året tävlade på en Triumph tävlar i år med ett Hondateam tillsammans med amerikanen Patrick Jacobsen. Jacobsen körde hem en tiondeplats i förra årets omgång av Daytona Sportbike.

Med i 2012 års startfält finns också Kenan Sofuoglu. Den forne världsmästaren i Supersport gör comeback efter att ha kört ett år i moto2. Sofuoglu har tidigare haft stora framgångar i den här klassen och blivit världsmästare både 2010 och 2007. I år kör han för team Kawasaki DeltaFin Lorenzini och teamkamrat i Supersport blir Sheridan Morais.

Ett team som behåller sina förare från föregående säsong är Team Hungary Toth, med förarna Imre Toth och Balazs Nemeth på Hondor.

Det finns en hel del team med bara en förare i World Supersport. Exempelvis Ten Kate Honda som har värvat 2011:års fyra i World Supersport, Broc Parkes från Australien. En annan australiensare är Jed Metcher i Team Rivamoto. 2011 blev han Europamästare i superstock 600 på en Yamaha, och i år fortsätter han tävla med en Yamaha.

För Team Pata by Martini kör Dino Lombardi som förra året tävlade i EM i Superstock.

Även tvåan från 2011:års Europamästerskap i superstock 600 kommer finnas med i World Superstock i år. Det är amerikanen Joshua Day som byter till World Superstock och tävlar för team GoEleven på en Kawasaki. Romain Lanusse som tävlade och blev fyra i EM i superstock 600 2011 kör World Superstock i år tillsammans med teamkamraten Fabien Foret. De två fransmännen kör i team Kawasaki Intermoto Step. Foret blev världsmästare i Supersport 2002 och blev trea 2011.

Sam Lowes, förra årets sexa fortsätter med Supersport i år och kör för Bogdanka PTR Honda. Teamkamrat blir Mathew Scholtz från Sydafrika som 2011 slutade sexa i spanska mästerskapet i klassen moto2.

I årets omgång av Superstock byter tre av förarna från FIM Cup superstock 1000 till serien. Dessa är Thomas Caiani, Sheridan Morais och Andrea Antonelli. Antonelli körde hem en sjätteplats 2011 i Superstock 1000. I år fortsätter han med Team Lorini i klassen supersport och teamkamrat blir Roberto Tamburini. Tamburini som förra året körde supersport på en Yamaha har nu bytt team och kommer köra en Honda.

Lucas Pesek som 2011 körde IDM supersport kör i år i World Supersport för teamet Prorace på en Honda. Tidigare har han kört bland annat moto2 och 125cc i VM, där han som bäst kom fyra i klassen 125cc 2007.

Hela startlistan hittar du på WSBK:s hemsida.